Posle batina zavaravaju sebe da su u srećnim vezama: Ovo je česta slika u Srbiji i VELIKA ISTINA o paklu nasilja!Dožive nasilje, suoče se sa paklom, ali i sebi i drugima govore da je njihova veza sa muškarcem koji ih maltretira dobra, pa neretko i idealna. Ovakav scenario često prati priče o zlostavljanjim ženama bez obzira na to da li se one bave javnim poslom ili ne. Koga zavaraju, zbog čega to rade i šta treba da se dogodi da zavaranje zameni svesna odluka: "Napustiću ga i prijaviti"Pitanja pokrene svaki čin nasilja nad ženom, a ovih dana ih centralnim pitanjima čini nasilje koje je doživela M.P.

"Zavaranje počne i pre nego što se nasilje dogodi. Muškarac koji će kasnije postati nasilnik manipuliše ženom. I to kroz dve faze. U prvoj fazi perfidne manipulacije on se njoj predstavlja kao savršen muškarac, pažljiv i brižan. I žena istinski veruje da je on takav. Kada nastupi druga faza, koja se zove faza devalvacije, polako se gubi ta savršena slika o njemu jer on postaje sve manje uviđajan, obazriv i dobar. Počinje da ispoljava svoju nasilnu stranu. Žena to primećuje, ali se i dalje drži idealne prestave o njemu jer je on ubeđuje da je loš ZBOG NJE, da je ona izazvala njegova pogrešne postupke", objašnjava Radmila Grujičić i dodaje da žrtva manipulacije može da postane svaka žena.


Kada se nasilje dogodi, slika o savršenom muškarcu i idealnoj vezi pada u vodu. Zbog čega onda žena i dalje obmanuje sebe, pa i druge?

"Svako od nas ima mehanizam odbrane. Svako od nas u određenoj situaciji kaže sebi: "Stvari će se popraviti, biće bolje, on će se promeniti". I svako veruje u to. Kolike doze tog lošeg možemo da istrpimo, potpuno je individulano", napominje psiholog.

Kada je žena, žrtva nasilja, i javna ličnost, onda se zavaranje dešava i iz još jednog razloga.

Ciklični krug nasilja

Psihologija objašnjava da je ljubomora muškarca najčešći povod za nasilje nad ženama i da se nasilje odvija kroz nekoliko krugova: partner najpre napadne ženu, zatim pažnjom "ispravlja" ono što je uradio, a onda ponovo postaje nasilan.

"Žena doživi više takvih ciklusa pre nego što kaže dosta"

Žena priznaje sebe, a zatim i otkriva drugima da je partner zlostavlja, u trenutku kada shvati da se  ON neće promeniti.



Коментари